Автори: Гай Чазън, Джон Ратбоун, Сам Джоунс, ft.com Следвайте Гласове в ТелеграмПреди дванадесет

...
Автори: Гай Чазън, Джон Ратбоун, Сам Джоунс, ft.com Следвайте Гласове в ТелеграмПреди дванадесет
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Руските победи разклащат вярата на световните лидери в перспективите на Украйна

Автори: Гай Чазън, Джон Ратбоун, Сам Джоунс, ft.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Преди дванадесет месеца делегатите на Мюнхенската конференция по сигурността излъчваха оптимизъм за вероятностите пред Украйна, а Западът обещаваше да поддържа Киев във войната му с Русия " колкото е належащо ". Тази година, когато спорът се развива в интерес на Москва, а вярата в западната поддръжка понижава, оптимизмът се трансформира в безмилостен мрак.

Тридневната среща в Мюнхен, която приключи в неделя, беше белязана от признанието, че Украйна има остра потребност от повече оръжия и муниции и че реториката на взаимност в този момент би трябвало незабавно да се трансформира в деяние.

" Не ни трябват повече думи, трябват ни решения ", съобщи министър-председателят на Дания Мете Фредериксен:  " Украйна може да завоюва тази война единствено с оръжия. Думите просто не са задоволителни. "

Това беше повторено и от министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба:  " Виждам политическа воля, само че политическата воля би трябвало да се трансформира в деяние ", сподели той.

На тазгодишната среща на политическите водачи, дипломатите, военните и шефовете на шпионските служби в баварската столица - конференция, наричана Давос на защитата - войната в Украйна беше доминирана от опасенията, че Русия печели превъзходство, както и от паниката за все по-мрачния завой на Русия. 

Делегати приветстват Юлия Навална в деня, в който бе оповестено, че брачният партньор ѝ Алексей Навални, лишеният от независимост съветски опозиционен водач, е умрял © Kai Pfaffenbach/AFP via Getty Images

През първия ден участниците бяха шокирани от новината за гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални, изпратен от режима на Владимир Путин в пандиза на Полярния кръг. 

" Виждайки какво се случи с Навални, може да видите Русия, която е пред нас ", сподели белгийският министър-председател Александър де Кроо. 

На идващия ден беше оповестено, че украинските сили са се изтеглили от сериозно значимия източен град Авдеевка, с което Кремъл получи първата си огромна победа на бойното поле след разрушаването и завладяването на Бахмут през май предходната година.

Но още преди откриването на конференцията вероятностите пред Украйна се утежниха, защото републиканците в Конгреса блокираха пакет от военна помощ за Киев, което задълбочи тежкия дефицит на значими муниции, възпрепятстващ способността на страната да води война.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства напъните на Европа да запълни празнината, оставена от забавянето на американската помощ, само че предизвести, че " мащабите и военните благоприятни условия " на Съединени американски щати значат, че ще бъде невероятно дефицитът да се запълни напълно.

Подготовката за Мюнхен беше помрачена от шокиращите изявления на Доналд Тръмп този месец, който съобщи, че Русия може да прави " каквото си изиска " със страните от НАТО, които не са съумели да отделят 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

Срещата пристигна в миг, когато западните водачи към този момент се тревожат какво би означавало вероятно второ президентство на Тръмп за бъдещето на трансатлантическия съюз и западната поддръжка за Украйна. 

" В Мюнхен има слон в стаята и името му е Доналд ", сподели бившият  външен министър на Германия Зигмар Габриел. " Той несъмнено се смее толкоз мощно, че не може да спи. "

Настроението тази година контрастира внезапно с по-оптимистичното през 2023 година " Миналата година беше доста самопоздравителна, като толкоз доста очаквания се разпореждаха на украинската контраатака ", сподели Хедър Конли, началник на Германския фонд " Маршал ".

Тази година вероятностите се помрачават, защото Русия възвръща армията си и минава към военна стопанска система. " Ще забележим по какъв начин Украйна търпи загуби на бойното поле, може да забележим обилни съветски триумфи, а на украинците не им остават никакви муниции ", сподели Конли.

Председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер призна, че Западът е бил " прекомерно оптимистичен за войната през 2023 година ", вярвайки, че " в случай че дадем на украинците нужните муниции и образование, те ще победят ". 

" Сега през тази година ", добави той, " би трябвало да внимаваме да не бъдем прекомерно песимистични ". " Самият факт, че Украйна към момента е суверенна страна и че украинците си върнаха 50% от това, което руснаците взеха през 2022 година, е незабравим ", сподели той.

Речите и обществените полемики в Мюнхен бяха доминирани от извиване на ръце за това по какъв начин да се запълни дефицитът на оръжия в Украйна.

" Русия е научила доста уроци, а също по този начин създава повече муниции и съоръжение, в сравнение с можем да осигурим дружно ", съобщи Петр Павел, президент на Чехия и някогашен военачалник. " Трябва да бъдем толкоз новаторски и гъвкави, колкото украинците на терен, и да стартираме да търсим съоръжение на всички места. "

Това обръщение беше повторено от Джей Ди Ванс, сенатор републиканец от Съединени американски щати и покровител на Тръмп, който съобщи, че " казусът е, че Америка не създава задоволително оръжия, Европа не създава задоволително оръжия и това е доста по-важно от политическата воля на Съединени американски щати или от това какъв брой пари печатаме и изпращаме на Европа ".

Речите на някои водачи бяха белязани от неодобрение - чувството, че техните страни се навеждат за Украйна, до момента в който другите в Европа не се оправят.

" Чувството за неотложност не е налице ", сподели Фредериксен. " Дания подари целия си артилерийски ресурс, само че в Европа към момента има муниции на склад ", които биха могли да бъдат изпратени на Украйна.

Това беше и посланието на Грант Шапс, министър на защитата на Обединеното кралство, който съобщи, че " би трябвало всички страни да се засилват ", както и на канцлера на Германия Олаф Шолц,. 

Германия е предоставила на Украйна помощ в размер на 28 милиарда евро като през тази година се приготвя отпущането на още 7 милиарда евро. " Иска ми се сходни решения да бъдат взети и в други европейски столици ", сподели той.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи на конференцията, че някои европейски страни би трябвало да дават повече помощ © Anna Szilagyi/EPA/Shutterstock

Шолц добави, че Съединени американски щати са предоставяли на Украйна военна помощ в размер на над 20 милиарда $ годишно, спрямо нейния Брутният вътрешен продукт от 28 трлн. $. " Това би трябвало да е минимумът, който всяка европейска страна дава ", сподели той.

Германия фактически е вторият по величина снабдител на помощ за Украйна след Съединени американски щати. Но Шолц също беше обект на рецензии поради отхвърли си да изпрати на Украйна крилати ракети " Таурус " - оръжейна система, която съгласно някои хора може да промени хода на войната.

Директорът на Института за интернационалните проучвания " Фрийман Спогли " към Станфордския университет и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Москва Майкъл Макфол съобщи, че измежду украинските му другари има " същинско възприятие на незадоволеност ".

" Непрекъснато чуваме " колкото време е належащо ", сподели той. " Но къде е действието? Къде са ракетите " Таурус "? Къде са замразените активи на Русия? Защо те не се трансферират в Украйна? "

" Свободният свят споделя верните неща, само че ние не живеем съгласно момента ", сподели той. " А моментът е заплашителен. "

Инфо: ft.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР